Informació
Curs Manipulació d’aliments: higiene alimentària
Objectiu
- Complir la legislació sanitària vigent en relació als manipuladors d’aliments
- Aportar coneixements sobre la ciència bàsica dels aliments i l’aplicació d’aquests coneixements al processat i conservació, de manera que constitueixi una ajuda i un suport a l’hora de la manipulació d’aquest producte
- Tenir coneixements dels autocontrols per garantir la higiene dels aliments: Manual de Bones Pràctiques de fabricació, traçabilitat i el sistema APPCC
- Conscienciar els que manipulen i transformen els aliments sobre els perills potencials que comporta la contaminació dels aliments
- Conèixer les causes que provoquen intoxicacions alimentàries
- Saber com prevenir les intoxicacions alimentàries
- Aplicar les mesures preventives per evitar la contaminació dels aliments
- Conèixer les normes d’higiene personal que requereix un manipulador d’aliments
- Fomentar actituds correctes en la higiene dels aliments
- Saber utilitzar les càmeres de refrigeració i congelació per evitar la contaminació creuada i conservar els aliments de manera segura
- Saber realitzar les operacions de neteja de manera segura i higiènica
- Realitzar una correcta neteja i desinfecció dels estris i instal·lacions
- Manipulació d’aliments
- Definicions bàsiques
- Responsabilitat de la formació del manipulador d’aliments
- Els deures del manipulador d’aliments
- Bases nutricionals de l’alimentació saludable
- Recomanacions alimentàries
- Consum d’aliments manipulats erròniament
- La higiene alimentària
- Importància del manipulador d’aliments
- Alteració i contaminació dels aliments
- Definicions bàsiques
- Tipus de microorganismes
- Exemples de microorganismes patògens
- Factors que afavoreixen el creixement bacterià
- Factors que intervenen en el creixement
- Nutrients
- Humitat o disponibilitat d’aigua
- Oxígen
- Temperatura
- Temps
- Humitat relativa de l’ambient
- PH / Acidesa
- I que passa amb altres paràsits, com per exemple l’Anisakis?
- Fonts de contaminació dels aliments
- Perills biològics
- Perills físics
- Perills químics
- Altres causes d’alteració dels aliments
- Transmissió dels contaminants i condicions que l’afavoreixen
- Malalties transmeses pels aliments
- Importància i conseqüències
- Tipus malalties transmeses pels aliments
- Mètodes de conservació dels aliments
- Definició
- Transport i recepció de matèries primeres
- Emmagatzematge
- Refrigeració
- Congelació
- Fumat
- Productes en conserva
- Productes en semiconserva
- Assecat/salat
- Pasteurització, esterilització i additius alimentaris
- L’envasat i la presentació dels aliments
- La higiene com a mesura preventiva
- Pràctiques higièniques
- Aspectes a tenir en compte
- Neteja i desinfecció: concepte i diferència
- Neteja i desinfecció
- Neteja i desinfecció de locals, estris de treball i envasos
- Materials en contacte amb els aliments
- Control de plagues
- Informació i etiquetat dels aliments
- Manipulació de residus
- Responsabilitat i autocontrol
- Traçabilitat
- A.P.P.C.C.
- Legislació relacionada
Metodologia
Plataforma elearning amb continguts interactius i multimèdia, amb el material necessari i múltiples activitats i exercicis
Tutories
Aquest curs no disposa de tutor i no és bonificable per la Fundacion Estatal para la formación en el empleo
Titulació
Els alumnes que completin la totalitat del curs amb aprofitament rebran un certificat acreditatiu
Preinscripció
Per començar el curs és necessari realitzar una transferència bancària al compte ES46 2100 1373 39 0200009924 a nom d’Escola de Gestió Empresarial amb l’import corresponent i enviar comprovant a escola@ege.edu.es
Preu: 85 €