Unitat 1. Manipulació d’aliments
1. Definicions bàsiques.
2. Responsabilitat de la formació del manipulador d’aliments.
3. Els deures del manipulador d’aliments.
4. Bases nutricionals de l’alimentació saludable.
5. Recomanacions alimentàries.
Unitat 2. Consum d’aliments manipulats erròniament
1. La higiene alimentària.
2. Importància del manipulador d’aliments.
Unitat 3. Alteració i contaminació dels aliments
1. Definicions bàsiques.
2. Tipus de microorganismes.
3. Exemples de microorganismes patògens.
Unitat 4. Factors que afavoreixen el creixement bacterià
1. Factors que intervenen en el creixement.
2. Nutrients.
3. Humitat o disponibilitat d’aigua.
4. Oxigen.
5. Temperatura.
6. Temps.
7. Humitat relativa de l’ambient.
8. PH / Acidesa.
9. I què passa amb altres paràsits, com per exemple l’Anisakis?
Unitat 5. Fonts de contaminació dels aliments
1. Perills biològics.
2. Perills físics.
3. Perills químics.
4. Altres causes d’alteració dels aliments.
5. Transmissió dels contaminants i condicions que l’afavoreixen.
Unitat 6. Malalties transmeses pels aliments
1. Importància i conseqüències.
2. Tipus malalties transmeses pels aliments.
Unitat 7. Mètodes de conservació dels aliments
1. Definició.
2. Transport i recepció de matèries primes.
3. Emmagatzematge.
4. Refrigeració.
5. Congelació.
6. Fumat.
7. Productes en conserva.
8. Productes en semiconserva.
9. Assecat/salat.
10. Pasteurització, esterilització i additius alimentaris.
11. L’envasat i la presentació dels aliments.
Unitat 8. La higiene com a mesura preventiva
1. Pràctiques higièniques.
2. Aspectes a tenir en compte.
Unitat 9. Neteja i desinfecció: concepte i diferència
1. Neteja i desinfecció.
2. Neteja i desinfecció de locals, eines de treball i envasos.
Unitat 10. Materials en contacte amb els aliments
Unitat 11. Control de plagues
Unitat 12. Informació i etiquetat dels aliments
Unitat 13. Manipulació de residus
Unitat 14. Responsabilitat i autocontrol
1. Traçabilitat.
2. APPCC
Unitat 15. Legislació relacionada