Manipulació d’aliments
Definicions bàsiques
Responsabilitat de la formació del manipulador d’aliments
Els deures del manipulador d’aliments
Bases nutricionals de l’alimentació saludable
Recomanacions alimentàries
Consum d’aliments manipulats erròniament
La higiene alimentària
Importància del manipulador d’aliments
Alteració i contaminació dels aliments
Definicions bàsiques
Tipus de microorganismes
Exemples de microorganismes patògens
Factors que afavoreixen el creixement bacterià
Factors que intervenen en el creixement
Nutrients
Humitat o disponibilitat d’aigua
Oxígen
Temperatura
Temps
Humitat relativa de l’ambient
PH / Acidesa
I que passa amb altres paràsits, com per exemple l’Anisakis?
Fonts de contaminació dels aliments
Perills biològics
Perills físics
Perills químics
Altres causes d’alteració dels aliments
Transmissió dels contaminants i condicions que l’afavoreixen
Malalties transmeses pels aliments
Importància i conseqüències
Tipus malalties transmeses pels aliments
Mètodes de conservació dels aliments
Definició
Transport i recepció de matèries primeres
Emmagatzematge
Refrigeració
Congelació
Fumat
Productes en conserva
Productes en semiconserva
Assecat/salat
Pasteurització, esterilització i additius alimentaris
L’envasat i la presentació dels aliments
La higiene com a mesura preventiva
Pràctiques higièniques
Aspectes a tenir en compte
Neteja i desinfecció: concepte i diferència
Neteja i desinfecció
Neteja i desinfecció de locals, estris de treball i envasos
Materials en contacte amb els aliments
Control de plagues
Informació i etiquetat dels aliments
Manipulació de residus
Responsabilitat i autocontrol
Traçabilitat
A.P.P.C.C.
Legislació relacionada