Notícies

Recull de novetats i articles
25 març 2017

Com afrontar les crítiques sense afectar la nostra autoestima?

La nostra autoestima es forma des de ben petits. Els missatges dels nostres pares, familiars, professors, amics, etc., ens van conformant els nostres valors i autoestima.

Si penses que no serveixes per res, faràs que sorgeixin sentiments de frustració, ràbia o tristesa, i probablement et comportaràs com una persona derrotada, agressiva o trista. I si els altres perceben d’alguna manera aquesta actitud, podrien encadenar-se missatges negatius cap a tu.

L’autoestima també es veu afectada pels nostres pensaments, sentiments i comportaments.

Una diferència important entre aquelles persones que tiren endavant i les que fracassen és la seva capacitat per gestionar les crítiques. Si som capaços d’escoltar el que els altres diuen de nosaltres, per molt que no ens agradi el que sentim, no només no en sortirem perjudicats, sinó reforçats.

A continuació, recollim 4 dels consells més comuns:

– No et posis a la defensiva

Estar a la defensiva implica, d’alguna manera, tenir una visió pessimista del món pensant que tots estan en contra teva.
Assumeix que les persones no són adversaris i quan no entenguis un missatge, en lloc de treure’n conclusions, pregunta-li a la persona què ha volgut transmetre’t.

– No projectis les teves pors i inseguretats

Tenim tendència a projectar la nostra manca de confiança personal en les paraules dels altres.
Com més ens dol una crítica, més probable és que ens prenguem un comentari constructiu com a una cosa destructiva.

– No reaccionis immediatament

Especialment si som passionals, és millor donar-nos temps quan estiguem sols per reflexionar sobre allò que ens han dit. Així podrem distingir el que és útil del que és accessori, respondre amb la ment en lloc d’amb el cor i, finalment, extreure’n un valuós aprenentatge.
Un dels grans problemes de ser criticat és que podem reaccionar exageradament malament, i aquesta reacció podria provocar que l’altra persona no estigui disposada a ajudar-nos més o s’acabi allunyant de la nostra vida.

– Queda’t amb allò útil

Fins i tot les crítiques dels nostres enemics podrien tenir part de raó. Per evitar que el nostre orgull en surti ferit, solem quedar-nos amb la forma i no amb el contingut. I és que fins i tot les paraules agressives podrien encobrir una gran veritat. Així que, encara que no acceptem ser tractats injustament, hauries de fer autocrítica i jutjar si de veritat has de canviar alguna cosa del teu comportament o no.